MENÜ

Dolar ne kadar oldu? (31.05.2018)

Hafta başından bu yana kademeli olarak düşüşünü sürdüren  Dolar/TL, yeni günde 4,47 seviyesinin hemen üzerinde sakin bir seyir izliyor.

Dolar ne kadar oldu? (31.05.2018)

Bankalar dün TCMB geç likidite penceresinden yüzde 16,50 faiz ile 99,32 milyar TL kullandı. TCMB’nin kotasyon GLP repo imkanı ile bankaların kullandığı miktar 26,85 milyar TL oldu. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 16,50 oldu. Dolar/TL bugün en düşük 4,4559, en yüksek 4,4902 seviyesini gördü.

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın (TCMB) son dönemde attığı adımlar ve Londra’da yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirilen toplantıların TCMB’ye olan güveni tazelemesiyle her geçen gün zirveden uzaklaşıyor.

Bankacılar küresel piyasaların da iyimserliğe destek olduğunu Mayıs başından geçen haftaya kadar gelişmekte olan para birimlerine göre negatif ayrışan TL’nin son birkaç günde ise pozitif ayrıştığına dikkat çektiler ve bunun TCMB’ye yönelik endişelerin bir bölümünün ortadan kalktığı anlamına geldiğini belirtiyorlar.

İtalya’daki küresel finansal piyasalarını sarsan siyasi karışıklığın yatışma sinyalleri göstermesiyle euro 10 ayın dip seviyesinden toparlandı. Euro dün yüzde 1.1 artışla bu yıl şimdiye kadarki ikinci büyük günlük kazanımı kaydettikten sonra hafif değişim göstererek 1.1654 dolarda bulunuyor.

UBER sayısı 5 ayda 4 binden 10 bine çıktı

Bankacılar yarın sadeleştirme adımına başlanacağı için TCMB’den yeni bir adım gelmesinin beklenmediğini, piyasalarda daha çok yoğun iç ve dış yoğun veri gündemi izleneceğini belirttiler.

İç piyasada bugün saat 1000’da Nisan ayı dış ticaret dengesi, saat 1100’da Nisan ayı yabancı ziyaretçi sayısı, 1700’da ise Hazine’nin önümüzdeki üç aya ilişkin iç borçlanma stratejisi açıklanacak. Öte yandan TCMB’nin haftalık verileri de izlenecek.

Dış piyasalarda euro bölgesi öncü enflasyon verisi 1200’da, ABD haftalık işsizlik maaş başvuruları verisi 1530’da açıklanacak. Ayrıca ABD’de kişisel gelirler, Chicago PMI ve bekleyen konut satışları verileri de yayınlanacak.

YÜZDE 2 DEĞER KAZANCI

Dolar/TL, dün 18 Mayıs’tan bu yana en düşük seviye olan 4.4477’ye kadar gerilekten sonra günü 4.47 civarında tamamladı. TL dün dolar karşısında yüzde 2 civarında değer kazancı ile benzer para birimlerinden pozitif ayrıştı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Küresel piyasaların desteği olduğunda TL’nin ilk kez güçlü bir ayrışma yaşadığını görüyoruz. Burada TCMB’nin adımlarının etkisi büyük. Her ne kadar geç kalınmış eleştirileri yapılsa da Londra’da verilen gerekirse ek sıkılaştırma da yapabiliriz söylemi önemli” dedi ve ekledi:

“Londra söylemleri sonrası Mayıs enflasyon verisinin de önemi arttı. Mayıs verisi yeni bir sıkılaştırma olup olmayacağının önemli bir göstergesi kabul edilecek.”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya Londra’da yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde merkez bankasının TL’yi savunmak için gereken özgürlüğe sahip olduğu vurgusunu yaptı.

Toplantılara katılan yatırımcıların verdiği bilgiye göre iki yetkili, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iki hafta önce Londra’da yatırımcılara yaptığı açıklamaların yarattığı gerilimi düşürmeye yönelik açıklamalarda bulundu.

Katılımcılar TCMB’nin faizleri yükselttiğini enflasyonun kötü gelmesi halinde faizleri tekrar artırmaya hazırlıklı olduğuna da dikkat çektiler.

Reuters’ın 14 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) Mayıs ayında medyan bazında yüzde 1.45 artış bekleniyor.

Ankette yıl sonu enflasyon tahminleri ise son dönemde TL’deki değer kaybı ve genişlemeci maliye politikaların da etkilediği beklentilerdeki bozulmalarının yansıması olarak bir önceki anketteki yüzde 10.15’ten yüzde 11.50’ye yükseldi.

LONDRA’DAKİ AÇIKLAMALAR YAKINDAN İZLENDİ

TCMB’nin Mayıs ayı enflasyon verisine göre yeni para politikası tepkisi verebileceğine yönelik beklentilerin Londra ziyaretindeki açıklamalarla kuvvetlenmesi verinin piyasalar tarafından çok daha yakından izlenmesine neden oluyor.

Sadece son iki ayda yıl sonu enflasyon beklentisi 208 baz puan artışla yüzde 9.42’den yüzde 11.50’ye çıkarken ekonomistler yılsonu tahminlerinde Mayıs ayı verisi ardından da yukarı yönlü revizyonları yüksek bir olasılık olarak görüyorlar.

TCMB ay başından bu yana yaptığı yaklaşık 10 milyar dolara ulaşan döviz likiditesi, rahatlatıcı adımlar ve 300 baz puanlık faiz artışı ardından para politikasında sadeleşmenin de son aşamasına geçileceğini açıkladı.

TCMB’nin hem gerektiğinde ek sıkılaşma için kendine alan açması hem de normal politika araçlarına dönerek öngörülebilirliği artırıyor olması TL cinsi varlıkların da değerlenmesine neden oluyor.

Öte yandan 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün yüzde 13.82’ye kadar geriledikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 13.91 valörde son işlemde yüzde 14.14 seviyesinde bulunuyor.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.02 seviyesindeydi.

Messi Türk dizisinin hayranı çıktı

Haberin Devamı
YORUM YAZ