MENÜ

Dixon'ın hayatı; Senaryo değil gerçek

Karşıyaka'nın başarılı guardı Bobby Dixon'un hayat hikayesi tam bir trajedi...

Dixon'ın hayatı; Senaryo değil gerçek

Karşıyaka Türk basketbol tarihinde devrim niteliğinde bir zafer elde etti. Kendisinden kat be kat bütçeli takımları geride bıraktı, mücadelesini taraftarının desteği ile birleştirerek 28 yıl aradan sonra Türkiye Ligi'nde şampiyon oldu. Bu başarıda herkesin mutlaka payı vardı. Ama birinin rolü apayrıydı: Bobby Dixon ya da yeni adıyla Ali Muhammet...


Ve Fenerbahçe bombayı patlattı!


Sıradışı hikaye

Dixonn final serisinde sergilediği oyunla en değerli oyuncu (MVP) seçildi. Ama onun hiçbir zaman vazgeçmeyen karakterinin takım üzerindeki etkisi çok büyüktü. Peki sahada Ankara'nın Bağları ile dans eden, içinde fırtınalar kopan ABD'li yıldızın, Karşıyaka ile birlikte dev bütçeli ekiplere başkaldırışı nereden geliyor biliyor muydunuz? Bobby Dixon'ın sıra dışı hayat hikayesini sizler için toparlayalım...

Aile mesleği: Torbacılık


Dixonn, 10 Nisan 1983 Chicago doğumlu... Hayat onu daha başında zorluklara alıştırıyor, annesi Lawanda onu; sancıları artınca hastaneye bile yetişemeden babasının yardımıyla merdiven altında dünyaya getiriyor. Fakir bir ailenin evladı olan Bobby'nin ailesinin tüm üyeleri uyuşturucu bağımlısı. Hatta Bobby Dixon da "Aile mesleği" dediği uyuşturucu satıcılığını bir dönem yapıyor, bu yüzden hapse bile düşüyor.

Kardeşi öldürüldü

Bobby 13 yaşındayken kardeşi Brian, sırtından vurularak ölüyor. Dixon o sırada uyuşturucudan uzak ama annesi bu yüzden hapiste. Cenaze töreninde kardeşinin tabutun içinde mavi bir beyzbol formasıyla; annesinin ise elleri kelepçeli bir halde olduğunu belirtiyor. Dixon, 18 yaşında Cook County Boot Camp'te mahkumken annesi, babası ve 3 kardeşinin de burada olduğunu belirtmekte fayda var...

Kimseye güvenemiyor

Hapishanelerden ayrıldıktan sonra ise yaşama mücadelesi vermeye başlıyor ABD'li... UPS kargoda çalışıyor, birkaç saatlik uykuyla Chicago'daki plajlarda görev alıyor. Ve hayatı bu noktada değişiyor. çalıştığı plajlardan birinin yöneticisi olan ve kendini gençlere adamış olan Bryan McKinny, Dixon'ı spora yönlendirmeye çalışıyor. McKinny o zamanki Dixon'ı ise şöyle tanımlıyor: "Disiplinden tamamen uzak ve yetişkinlere güvenmeyen biriydi..."

Kabarık sabıka kaydı

Mckinny zor da olsa Dixon'ın güvenini kazanıyor ve ikilinin basketbol çalışmaları başlıyor. 2002 yazında ise Dixon’un basketbol oynayabileceği bir kolej aranıyor... Ama birçok okul, böyle 'SABIKALI VE KİRLİ' geçmişe yatırım yapmak istemiyor. En sonunda bir cuma günü Kankakee Community College'de deneme idmanlarına çıkıyor. Aslında Bobby Dixon kötü bir performans sergiliyor. Fakat yine de burs kazanıyor, basketbol hayatı resmen başlıyor. O anı Dixon şöyle anlatıyor: "Bu benim hayatımda aradığım başlangıçtı..."

Sağlık mezunu

Kariyer basamaklarını birer birer çıkmaya başlayan Dixon, kendisinin de söylediği gibi sahada hep bir şeyler kanıtlamaya çalışırcasına ve büyük bir açlıkla ter döküyor. Troy Üniversitesi'nden sağlık bölümünü yüksek bir dereceyle tamamlıyor ama büyük hayaller peşinden koşmanın da yersiz olduğunu biliyor. Bunu bir röportajında "İyi istatistiklerim vardı ama 1.78 metre boyun NBA'de bir kadroda yer almak için yetersiz olduğunu biliyordum" şeklinde anlatıyor, rotayı Avrupa basketboluna çeviriyor.

Kendini gençlere adadı

İşte o uyuiturucu satıcısı çocuğun önceki gün Türkiye Basketbol Ligi'nde şampiyonluğa ve MVP oluşuna uzanan hikayesi böyle başlıyor. Dixon geleceğine de yatırım yapmayı ihmal etmiyor. Chicago'da umutsuz gençlere yardım sağlayan "Lionheart" (Aslan kalpli) vakfının da kurucusu. Ayrıca yaz aylarında gençler için basketbol kampları düzenliyor. Kendisinin "istediğimden çok daha hızlıydı" diye tanımladığı büyüme süreci sırasında belki de hiç yanında olamayan ailesine ev ve araba almayı da ihmal etmiyor. Şimdi iki kızı var. Birinin ismi Heaven (cennet), diğeri ise Angel (Melek). Karşıyaka'dan artan zamanlarını onlarla değerlendiriyor. Bu film senaryosu olabilecek yaşam öyküsü hakkında Dixon'ın kendi söylemleriyle yazımızı tamamlayalım: "Hadi ama... Birçok insan böyle zorluklardan ayağa kalkmayı başaramaz. Ben belki milyonda bir belki de milyarda birim..."

Kaynak: Millet Gazetesi

Haberin Devamı
YORUM YAZ