Artık hedef altın!
2004 Atina'da 4. olan ancak rakiplerinde doping çıkmasıyla önce bronz madalya kazanan Eşref Apak son olarak da 2.'lik kürsüsüne terfi edildi. Bu haberi ilk kez FANATİK'ten duyan ve çok şaşırdığını belirten milli çekiççimiz, “Yine de içimde burukluk kaldı. Çünkü bu sevinci doyasıya yaşayamadım” dedi.

Her şey tam 8 yıl önce başladı... Milli çekiççimiz Eşref Apak, 2004 Atina Olimpiyat Oyunları’na madalya favorisi olarak gitmiş ancak kürsüsünün dışında kalarak 4.’lükle yetinmişti. İşte kader ağlarını finalin oynandığı tarih; 22 Ağustos 2004’te örmeye başladı. Oyunlardan birkaç ay sonra, şampiyon olan Macar atlet Andrian Annus’un doping yüzünden diskalifiye olmasıyla Eşref Apak üçüncülük kürsüsüne çıkarıldı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) 2004’te ‘WADA Kodu’nu yürürlüğe soktu. İşte bu kural da, Eşref’e tam 8 yılın sonra gümüşü getirdi. 2004’te sporculardan alınan numuneleri yeniden açarak, en son teknolojiyle inceleme şansı yakalayan IOC, Ivan Tsikhan’nın da dopingli çıktığını açıkladı. Belaruslu atletin unvanı da elinden alınınca, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin yaptığı başvuru ile Eşref Apak resmen olimpiyat ikincisi oldu.
Başbakan’a çağrı yaptı
Yaşanan gelişme sonrası, telefonla ulaştığımız milli çekiççimiz Eşref Apak, gümüş madalyaya resmi olarak terfi ettiğinin haberini ilk olarak FANATİK’ten duydu. Çok şaşırdığını ancak içinde burukluk olduğunu söyleyen Apak “Paketle, kargoyla gelen madalyanın benim için fazla bir anlamı yok. Olimpiyat atmosferinde kürsüye çıkıp o zeytin dalını kafama geçirerek bu mutluluğu, gururu doyasıya yaşayamadım. Bu madalyayı bana törenle verilmesini isterim. Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız törenle bu madalyayı bana takarlarsa çok mutlu olurum” dedi.
Apak’a ödül piyangosu!
Olimpiyatta doping yapan rakipleri nedeniyle önce üçüncü olan Eşref Apak’a, Spor Genel Müdürlüğü ödül yönetmeliği gereği bin altın verilmişti. Ancak derecesi bir kez daha değişen ve gümüş madalyanın sahibi olan Eşref Apak’ın ödülünün de artması gerektiği belirtildi. Ödül yönetmeliği olimpiyatlarda ikinci olan sporculara bin 500 altın ile ödüllendirilmesini öngörüyor. Böylece milli sporcuya 500 altın daha verilmesi gündeme geldi.
WADA kodu ve 8 yıl kuralı
2004 Olimpiyat Oyunları’ndan sporcuların dopingden yakalanması, o yıl yürürlüğe giren Dünya Anti-Doping (WADA) Kodu sayesinde oldu. Doping kuralı ihlali nedeniyle işlem yapabilme süresi ise 8 yıl olarak (8 yıl kuralı) belirledi. Böylece IOC, bu maddeye dayanarak doping testi için alınan numuneleri 8 yıl süreyle bekletip, geliştirilen doping testleri ile tahlil etme hakkını kazandı.
İlhan Güler-Hatice Yücel