Kadıköy'e cesur gidiyoruz

Bursaspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, FANATİK'e özel açıklamalar yaptı.

Kadıköy'e cesur gidiyoruz

“9 Mart benim doğum günüm. Fenerbahçe maçı bir gün sonra ve oyuncularımdan istediğim tek hediye; Saracoğlu’ndan
3 puanla ayrılmak”

“Ligde bu kadar puan kaybının yaşanması, bizim de iştahımızı kabarttı. Rakibimizle puanları eşitleyip, zirve yarışında olacağız”

“Avrupa’dan teklif aldım ama Bursa benim için tüm takımların üstünde. Tek hayalim var. O da bu oyuncularla başarıya ulaşmak”

Timsah’ın iştahını yeniden kabartan hoca Hikmet Karaman, FANATİK’e konuştu. Bursaspor’un başında çıktığı 4 lig maçında 3 galibiyet alan tecrübeli teknik adam, takımının hedefinden Türk Futbolu’nun genel durumuna, tesisleşmeden Avrupa’daki kulüp yapılarına kadar birçok konu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Öncelikle FANATİK Web TV ile tablet için başarı dileklerinde bulunan Karaman, “Zaten Necil Ülgen ve ekibini yakından takip ediyoruz. Onları kutluyorum. Büyük başarılara imza atmanızı temenni ediyorum” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Bursa’dan başkası yalan!

“Bir kere artık geriye dönüp bakmıyorum. Bursaspor her teknik adamın çalışmak istediği bir kulüp. Hem son 4 senedir başarıları hem de şehrin ve taraftar grubunun takıma sahip çıkması çok önemli. Diğer anadolu şehirlerine baktığımız zaman maçlarını 3-5 bin kişiye oynuyorlar. Kupa maçında iddiamız olmamasına rağmen yaklaşık 15 bin taraftarının üstünde bir topluluk vardı. Bu şehrin, takımının ne kadar yanında olduğunu gördük. Dolayısıyla teknik adamlar içinde hedefe gitme doğrultusunda daha avantajlı duruma geçebiliyorsunuz.”

İşte Barca örneği...

“Özlüce Tesisleri’nin diğerlerine oranla mutlaka farklılığı var. Personelinden çalışma şartlarına kadar mükemmel bir ortam. Özellikle saha drenajı açısından. Çünkü bütün Türkiye’de sakatlıkların tek noktası; antrenman yapılan yer, maç oynanan stat. Şu anda bizim stadımız Türkiye’de örnek gösterilecek bir zemine sahip. Bir de antrenman sahamızı aynı hale getirebilir, birkaç tesise daha yapabilirsek, o zaman çok daha faydalı hale gelecek. Geçen sene Hamburg sezon açılışında Barcelona’yı davet ediyor. Bu davette İspanyollar’ın aradığı şartlardan biri; oynayacağı stadın sulanması ve hangi suyla yaptıklarıydı. Suyun sertlik dereceleri ve çimin uzunluğuna kadar bilgi istemişler. Gübreyi soruyorlar. ‘Kesinlikle ayakkabı ile içeri kimse girmeyecek’ diyorlar. Barcelona-Real Madrid maçına gittim. O zaman yayıncı kuruluşla röportaj için ayakkabılarımla sahaya girecektim. Çimcileri ‘sakın girme, ayakkabılarında mikrop var’ demişti. Adamlar nelere dikkat ediyor. Biz de bakıyoruz pubisler, diz dönmeleri, yırtıklar... Bizdeki sakatlıklar Avrupa’nın hiçbir yerinde yok.”

Gençlere önem verecek

“Geçen Sivasspor kupa maçında 1995 ve 1996 doğumlu 5-6 futbolcu oynattım. Bu ne demek biliyor musun? Bu takımın 17 yaş grubu Avrupa Şampiyonu olmuş. İşte bu takıma karantina misali özel bir program gerekli. Bu çocuklar Avrupa Şampiyonu oluyorsa, devamı halinde yine şampiyon olur. Avrupalı öyle yapıyor. Bir dönem İtalya ile oynadığımız bir maç vardı. Okanlar’ın iyi oynadığı dönem. O dönemdeki genç İtalyanlar’ın, bir de bizimkilerin durumuna bak. Bu oyuncularla ilgilenmezseniz ya 2. Lig’de ya da 3. Lig’de kaybolup gidecektir.”

Yeni ekip kuruyor

“TFF futbol departmanlığından beni aradılar. Uludağ Üniversitesi’nde 20 yaş Dünya Kupası öncesi futbolcuların gelişimiyle ilgili konuşmacı olarak katılmamı istediler. Onlara ‘ben yaparsam size ters düşerim’ dedim. Çünkü genç futbolcu örnek verirsek 250 kez milli ama A takımda yok. Ondan sonra da belli bir yaş gurubundan sonra kayboluyor. Burada bir yanlışlık var. Bunu düzeltmek zorundayız. Ben de Bursaspor’un geleceği için 18-20 kişilik bir eğitmen grubu kuracağım. Bu arada A takımla da başarılı olmalıyız.”

16 numara bambaşka


“Bursaspor taraftarı 16 numaralı futbolcu ama 12. adam... Yeni öğrendim bunu. 16 numaramız inanılmaz. Sivas’la oynadığımız kupa maçında böyle bir coşku olur mu? Müthiş... Taraftarın coşkusuna skor da verebilmeliyiz. Kocaelispor, Ankaragücü, şimdi de Bursaspor taraftarı... Kocaelispor taraftarı, ‘Hikmet Karaman, kocaman dev adam’ diye şarkı bestelemişti. Umarım burada da elde edeceğimiz sonuçlarla o çoşkuyu, o şarkıyı yaşayacağız. Çok güzel şeyler olacak. Güvene, desteğe ihtiyaç var. Sabırsız bir taraftarımız var. Sonuç da almamız şart.”

Avrupa’da derece yapacağız

“Löw, Saftig ve Osieck arkadaşlarım. Bunlarla zaman zaman görüşürüm. Geçmişte Avrupa’dan teklif aldım ama şu anda benim için Bursaspor bütün Avrupa takımlarından üstün. Tek hayalim var. Bu takımla Avrupa kupalarında oynamak ve kesinlikle başarılı olmak. Bu takım birçok Avrupa ekibinden üstün. Kafamdaki hedef; Avrupa kupalarına katılmak ve derece yapmak. Türkiye şampiyonu olmak.”

Futbolu kim yönetiyor?

“Türk futbolu tırmanışta değil. Kimse kimseyi kandırmasın. Biz diyoruz ki, Bursaspor futbolcu fabrikası. Her sene TFF eğitim dairesinin başına yeni insanlar geliyor. Yeni planlamalar yapılıyor ve bu olaylar futbolcuların önünü kesiyor. Futbol, futbol adamları tarafından planlanmalı. Play-Off’u yaparken bir tane teknik adama sormadılar. Bunlar kim? Kim alıyor bu kararı. Hangi kafayla bu kararları alıyorlar. Play-Off madem çok doğruydu, niye kalktı? Bizdeki kadar futbolun üzerinde değişiklik yapan bir ülke yok. Gidin Almanya’ya, Hollanda’ya, İspanya’ya, İngiltere’ye böyle değişiklikler olmaz. Nerede Türk Milli Takımı? Demek ki bir nesil yakalanıyor. O rüzgarla geliyorsun, sonra o rüzgar seni attığı yerde duruyorsun. Türk futbolunda teknik adamlık belli bir seviyeye oturmaya başladı. Pro-lisansı Türkiye’ye geçirenlerden Allah razı olsun. 10 sene sonra genç hocalar hepimizi geçecek. Fakat futbolun gelişimindeki insanlar, eğitim dairesindeki insanlar adamının adamı değil işin ehli olarak tatmin edilmeli.”

M.Ali Sabuncu

Haberin Devamı
YORUM YAZ