MENÜ

Basketbol Süper Ligi'nde sahadan çekilmenin cezası nedir?

Anadolu Efes takımının, yarı final serisi üçüncü maçında 5 dakikalığına soyunma odasına gidip sonrasında tekrar sahaya dönmesi, "Basketbol Süper Ligi'nde sahadan çekilmenin cezası nedir?" sorusunu akıllara getirdi. Bu sorunun yanıtı, TBF yarışma yönergesinde açıkça belirtiliyor, Beşiktaş kulübünün de bu yönergeye dayanarak itirazını yapması bekleniyor.

Basketbol Süper Ligi'nde sahadan çekilmenin cezası nedir?

Anadolu Efes ile Beşiktaş arasında oynanan Spor Toto Basketbol Süper Ligi, yarı final üçüncü maçında eşine az rastlanır bir olay meydana geldi.

2. periyodun bitimine 1 dakika 59 saniye kala hakem kararlarına sinirlenerek sahaya giren Anadolu Efes Başkanı Tuncay Özilhan, takımı sahadan çekerek soyunma odasına götürdü. Mavi Beyazlı ekibin bu olaydan 5 dakika sonra yeniden sahaya çıkması ve karşılaşmanın hakeminin de Anadolu Efes'e teknik faul çalarak maçı devam ettirmesi Beşiktaş takımının büyük tepkisiyle karşılandı. Siyah Beyazlı ekip, Anadolu Efes'in sahadan çekildiğini ve bu nedenle hükmen yenik sayılmaları yönünde yoğun itirazlarda bulunmasına karşın bu taleplerine olumlu bir yanıt alamadı. Müsabaka yetkilileri, maçın devam edeceğini, Beşiktaş Kulübü yetkililerinin ise itirazlarını maç sonunda resmi makamlara iletmeleri gerektiğini ifade etti.

Müsabakayı son saniye basketiyle 66-65 kaybeden Beşiktaş Kulübünün konuya itiraz etmesi beklenirken, Türkiye Basketbol Federasyonu'nun olaya dair nasıl bir karar alacağı merak konusu.

Kural ne diyor?

Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından yayınlanan "Yarışma Yönergesi"nin "Hükmen yenik sayılma" başlığının altında yer alan 22.1.3. sayılı maddesine göre "Herhangi bir takımın leh ve aleyhine netice verecek şekilde karşılaşmayı tamamlamadan sahadan çekilmek veya bilerek yenilgiye neden olacak şekilde davranmak. (Federasyon Temsilcisi kanaat getirildiği taktirde sahadan çekilen takımın idarecileri, antrenörleri ve buna neden olan sporcuları ayrıca Disiplin ve(veya Ceza Kuruluna sevk edilir.)" hükmen yenik sayılma sebebi olarak gösteriliyor.

Basketbol Süper Ligi Yönetim Esasları Yönergesi'nin 30. maddesinde ise "Yarışma Yönergesinde hükmen mağlubiyet ile ilgili hükümlere göre davranışta bulunan takımlar hükmen yenik sayılır ve müsabakanın sonucu 20-0 mağlubiyet olarak tescil edilir.

Lig usulü oynanan maçlarda maçı hükmen yenilgiyle kaybeden takım sıfır (0) puan alır. İki veya üç maçlık eleme serisinde, maçlardan her hangi birinde hükmen yenilen takım, diğer maçın sonucu ne olursa olsun seriden elenir. Beş maç ve üzerinde oynanan serilerde bu kural uygulanmaz." denilerek hükmen yenik sayılma durumunda ne olacağı açık bir şekilde ifade ediliyor.

Basketbol Süper Liginde sahadan çekilmenin cezası nedir



Basketbol Süper Liginde sahadan çekilmenin cezası nedir



Anadolu Efes-Beşiktaş maç sonucu: 66-65

Haberin Devamı
YORUM YAZ