MENÜ

1 mayıs tatil mi? 1 mayısta maç var mı?

1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgili merak edilen çok soru var. Futbolseverler '1 mayısta maç var mı', öğrenciler '1 mayıs tatil mi' sorusunun yanıtını alıyor. Ülke genelinde işçi bayramındaki gösteriler nedeniyle polis kuvvetlerinin yoğun mesai harcaması, futbol başta olmak üzere spor alanlarındaki güvenlik tedbirlerini de sorgulatır hale geliyor. 1 mayıs ile ilgili detaylara haberimizde yer verdik.

1 mayıs tatil mi? 1 mayısta maç var mı?

1 mayısta futbol maçı olup olmadığı merak konusu. Futbolseverler 1 mayıs işve emekçi bayramında maç oynanıp oynanmayacağını merak ediyor. Öğrenciler ise '1 mayıs tatil mi' sorusuna yanıt arıyor. Detayları aktarıyoruz. TFF programında son dakika değişikliği yapmadığı takdirde 1 mayısta iki süper lig maçı oynanacak. Bursaspor-Galatasaray ve Osmanlıspor-Atiker Konyaspor karşılaşmaları saat 20.00'de başlayacak. Bu iki mücadelenin Bursa ve Ankara gibi iki büyük şehirde oynanacak olmasına rağmen güvenlik güçlerinin yeterli kalacağına hükmedildi.

1 mayısta okullar tatil mi?


Başta üniversiteye gidenler olmak üzere öğrenciler de internette “1 Masyıs’ta okullar tatil mi?” sorusuna yanıt bulmaya çalışıyorlar. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın 2009’dan bu yana TBMM’de kabul edilen yasa ile resmi tatil ilan edilmesiyle birlikte her yıl okullar tatil edilmektedir.


1 Mayıs'ta İstanbul'da kapanacak yollar ve metrolar hangileri?


1 mayısın geçmişi


1 Mayıs, tarihte ilk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde ortaya çıktı. Taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar yürüyüş düzenledi. Ülkemizde de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 22 Haziran 2009 tarihinde kabul edilen yasa ile 1 Mayıs İşçi Bayramı resmi tatil olarak ilan edilmiştir.

1 Mayıs hangi güne denk geliyor?


Resmi tatil olarak ilan edilen 1 Mayıs "Emek ve Dayanışma Günü" 2017 yılı itibariyle pazartesi gününe denk geliyor. Yani milyonlarca çalışan bugün tatil yapacak.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı Nedir?


1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve günüdür. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı .

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

2017 yılının resmi tatil günleri


*1 Ocak Yılbaşı (Pazar gününe denk geliyor)
*23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (Pazar gününe denk geliyor)
*1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (Pazartesi gününe denk geliyor)
*19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı (Cuma gününe denk geliyor)
*24 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi (Cumartesi günü)
*25 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün (Pazar günü)
*26 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün (Pazartesi günü)
*27 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün (Salı günü)
*30 Ağustos Zafer Bayramı (Çarşamba günü)
*31 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi (Perşembe günü)
*1 Eylül Kurban Bayramı 1.gün (Cuma günü)
*2 Eylül Kurban Bayramı 2.gün (Cumartesi günü)
*3 Eylül Kurban Bayramı 3.gün (Pazar günü)
*4 Eylül Kurban Bayramı 4.gün (Pazartesi günü)
*29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Pazar gününe denk geliyor)


Ramazan Bayramı


24 Haziran 2017: Ramazan Bayramı arifesi, Cumartesi gününe denk gelmektedir.

25 Haziran 2017: Ramazan Bayramının 1. günü, Pazar gününe denk gelmektedir.

26 Haziran 2017: Ramazan Bayramının 2. günü, Pazartesi gününe denk gelmektedir.

27 Haziran 2017: Ramazan Bayramının 3. günü, Salı gününe denk gelmektedir.

15 Temmuz 2017: Demokrasi Bayramı, Cumartesi gününe denk gelmektedir.

30 Ağustos 2017: Zafer Bayramı, Çarşamba gününe denk gelmektedir.

Kurban Bayramı


31 Ağustos 2017: Kurban Bayramı Arifesi, Perşembe gününe denk gelmektedir.

1 Eylül 2017: Kurban Bayramının 1. Günü, Cuma gününe denk gelmektedir.

2 Eylül 2017: Kurban Bayramının 2. Günü, Cumartesi gününe denk gelmektedir.

3 Eylül 2017: Kurban Bayramının 3. Günü, Pazar gününe denk gelmektedir.

4 Eylül 2017: Kurban Bayramının 4. Günü, Pazartesi gününe denk gelmektedir.

29 Ekim 2017: cumhuriyet bayramı, Pazar gününe denk gelmektedir.

Haberin Devamı
YORUM YAZ