MENÜ

Almanya'dan 13 yıl öndeyiz...

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

UEFA twitter hesabından Bundesliga tarihinin ilk kadın hakemini kutladı. “Bibiana Steinhaus’a kocaman tebrikler.” mesajını paylaştı.Güzel bir rol model olduğunun altını çizdi.

Mesajı görünce üzüldüm. “Nereden nereye geldik!” diye iç geçirdim. UEFA’nın paylaştığı bu gelişmeyi, bundan tam 13 yıl önce bir Türk kadını başarmıştı.

Lale Orta8 Mayıs 2004’te Elazığspor - Gaziantepspor maçında düdük çalmıştı.TFF’nin ilk kadın MHK üyesi (2006-2007), ilk Kadın Süper Lig ve UEFA Gözlemcisi (2007-2009) olmuştu.

Anayasamızın bile “kadınlarımıza pozitif ayrımcılığı” şart koştuğu 2017 Türkiye’sinde, görevdeki MHK, kadın hakemlerin profesyonel liglerde görev almasını çıkardığı talimatla engelledi.

Bu günlerde kadınlarımız sadece amatör liglerde görev alabiliyor.

Bana göre; Namoğlu ve onun kurul üyelerinden önce, kadın hakemlerimizle ilgili politikayı belirlemek TFF yönetim kurulunun görevi olmalıdır.

Böyle bir garabetten bilgisi var mı bilmiyorum ama Sayın Demirören’in artık bu kısıtlamayael atması gerekmektedir.

IFAB yardım bekliyor!

IFAB, uzmanlardan oluşan bir ekiple oyun kuralları değişikliğiyle ilgili önemli konuları ele alıyor.

Temel konular:

Oyunda kaptanın rolü,

Zaman geçmesini engellemek üzere alınacak önlemler,

Seri penaltı atışlarında daha adil bir sistemin geliştirilmesi,

Elle oynamalar,

Teknolojinin futbola pozitif katkıları,

Futbolun gelişimine katkı sunacak diğer hususlar.

IFAB’ın futbolun tüm paydaşlarına bir çağrısı var. Seyircisine, antrenörüne, futbolcusuna, yöneticisine, hakemine; ayırt etmeden sesleniyor.

Dünyanın her yerinden insanlarla ilişki kurmaktan memnuniyet duyacağını ifade ediyor. IFAB “Oyun kurallarıyla ilgili her türlü öneri ve tekliflerinize açığız.” diyor.

lawenquires@theifab.com mail adresine, değişmesini istediğiniz kurallar hakkında, gerekçelerinizle birlikte tekliflerinizi bekliyor.

Bence fikirlerinizi kendinize saklamayın, hazır fırsat gelmişken kalemi elinize alın, futbolda siz de söz sahibi olun.

Bu da benim teklifim

Hakemlerinilk 4 haftada en çok hata yaptığı konular, sakatlayıcı hareketlerde çıkmayan kırmızı kartlardı.

İlk hafta Durica-Traore mücadelesinde kırmızı çıkmamıştı. Çok tartışıldı…

Kayserispor-Osmanlıspor maçında Badji’ninVrsajevic’e, Beşiktaş-Bursaspor maçında Agu’nun Talisca’ya hareketleri de yaralayıcı ve acımasızdı. Kırmızı kaçınılmazdı ama çıkmadı.

Son hafta da benzer pozisyonlar vardı.

Antalyaspor-Galatasaray maçında Linnes’in Maicon’a, Kasımpaşa-Malatyaspor maçında Pavelka’nın Aytaç’a müdahaleleri kırmızı kartı gerektiriyordu. Kırmızılar yine çıkmadı.

Belli ki hakemlerimiz futbolcu sağlığını koruma konusunda yetersizler.

Teklifim şu: Statlarda mobil röntgen cihazları bulunsun. Bu tür müdahalelerden sonra, futbolcunun ayağında kırık olup olmadığı anında tespit edilsin. Doktor muayenesi sonucunda kırık tespit edilirse, hakem kırmızı kartını göstersin.

Böylece hem teknolojiden yararlanmış,hem de kararlarda standardı sağlamış oluruz!

YORUM YAZ