MENÜ

Süper Lig'de gençlere yer yok

Süper Lig'de bu sezon yürürlüğe giren yabancı kuralı, genç futbolculara yaramadı. 22 yaş ve altındakilerin sadece 42'si forma terletti. Avrupa'nın büyük liglerinde ise yıldız adayları istedikleri süreye ulaştı. Altyapıya önem veren ülkeler, gelecek vaat eden isimlere fazlasıyla şans tanıdı.

Süper Lig'de gençlere yer yok

Zaman Gazetesi'nin haberine göre; Süper Lig'in ilk devresi genç futbolcular adına verimsiz geçti. Yabancı kuralının esnek hale gelmesiyle transfere servet harcayan kulüpler, gelecek vaat eden isimleri fazla önemsemedi. Altyapıdaki üretim sorunu devam etti. 22 yaş ve altındakiler unutulmaya yüz tuttu.

İlk devrede 413 farklı futbolcuyu kullanan teknik direktörler, risk almak istemedi. 19 hafta itibarıyla yeşil zemine ayak basan gençlerin sayısı 42'de kaldı. Bunların sadece 16'sı formayı sekiz maç ve üzerinde sırtına geçirdi. Akhisar Belediyespor ve Mersin İdman Yurdu, hiçbir zaman tercihlerini onlardan yana kullanmadı.

Lider Fenerbahçe'nin sezon başında 8 milyon Euro karşılığında Bursaspor'dan kadrosuna kattığı Ozan Tufan, Sarı-Lacivertlilerin gözdesi olamadı. A Millî Takım'da ilk 11'de mücadele eden 21 yaşındaki orta saha, Mehmet Topal, Josef de Souza ve Diego Ribas'ın gölgesinde kaldı. Geçtiğimiz yıl adından söz ettiren Ozan'ın arkadaşı, Sırp Lazar Markovic (22) ile birlikte 13 lig randevusunda görev yaptı.

Maç eksiğiyle ikinci basamakta bulunan Beşiktaş'ın gurbetçisi Kerim Frei Koyunlu, yedek kulübesinden kurtulamadı. Bu sezon ilk 11'e hiç giremeyen 1993 doğumlu orta saha, 13 müsabakada boy gösterdi.

Türk futbolundaki gençlere bakış açısı, sadece yerlilerle sınırlı değil. Galatasaray'ın Real Madrid'den aldığı 21 yaşındaki Jose Rodriguez 12, Manchester City'den kiraladığı Jason Denayer (20) ise 7 müsabakada hocasının talimatlarını yerine getirmeye çalıştı. Sarı-Kırmızılıların 1994 doğumlu golcüsü Sinan Gümüş ise 11 randevuda kendini sınadı.

Avrupa'da döktürüyorlar!

Avrupa'nın önde gelen liglerinde ise gençler vitrinde kalmayı başardı. İspanya'da 97 kabiliyet bu yıl ligde sahaya çıktı. Barcelona'nın 21 yaşındaki forveti Munir El Haddadi, dünyaca ünlü yıldızların arasında tecrübe kazandı. 12 La Liga karşılaşmasında oynayan Fas asıllı İspanyol, 1 de gol attı.

Geçtiğimiz senelere oranla takviye girişimlerinde arka planda kalan İtalya, yatırımlarının meyvesini topluyor. Serie A'da 2015-16'da 22 yaş ve altındakilerin tam 96'sı şans buldu. Özellikle Milan'ın 16'sındaki file bekçisi Gianluigi Donnarumma, performansıyla 37 yaşındaki adaşı Gianluigi Buffon'a meydan okudu. Altyapısıyla taraflı tarafsız herkesin alkışladığı Almanya'da, 94 farklı yıldız adayına fırsat tanındı. Kaan Ayhan'ın takımı Schalke 04'ün kadrosunda şimdiye kadar 13 gencin süre alması dikkati çekti. Millî gururumuz Hakan Çalhanoğlu, UEFA tarafından ‘bu yıl en iyi performans sergileyen genç' seçildi.

Futbolun beşiği İngiltere, rekor transferlerle gündeme gelse de altyapıyı ihmal etmedi. Emre Can'ın da aralarına girdiği 78 kişi, Premier Lig heyecanını fazlasıyla yaşadı.

GİRAY BULAK: 30 milyonluk genç nüfusa sahip ülkemizde Süper Lig'in ilk devresinde 42 genç oyuncunun şans bulması düşündürücü. Bu spora ne kadar değer verdiğimizin göstergesi. Bunu sadece sporda değil, okullarda da yaygınlaştırmak lazım. Yabancı sayısını artırarak buna çözüm bulamazsınız. Oyuncunuz değersizleşir. Futbol akademileri kurulup oyuncuları bilimsel şekilde desteklemelisiniz. Tabanınızda geniş profilde futbolcunuz varsa başarılı olursunuz.

GÜVENÇ KURTAR:
Avrupa'da uzun bir maç temposu var. Antrenörler daha kalıcı. Bu yüzden gençlere fazla şans tanıyorlar. Türkiye'de kötü sonuçlar sonrası fatura hocalara kesiliyor. Teknik adamlar ise bunu göz önüne alarak genç oyuncular yerine hazır ve daha deneyimli yabancıları oynatıyor. Altyapıya önem verilmediği için sürdürülebilir başarılarımız da yok denecek kadar az. Dışarıdan gelen oyuncuların önünün açılması yerlilerin işini zorlaştırdı. Etkisi şimdi çok hissedilmiyor; ama ilerleyen yıllarda net şekilde görülecek.

Haberin Devamı
YORUM YAZ