MENÜ

Josef Souza, top çalma uzmanı

Brezilya Ligi uzmanımız Cenk Durna, Fenerbahçe'nin yeni transferi Josef Souza'yı yazdı.

Josef Souza, top çalma uzmanı

Josef Souza, birçok yönüyle Mehmet Topal’a benziyor. En önemli özelliği ise ikili mücadelelerdeki başarısı ve yüksek top çalma becerisi. Bu transferdeki en önemli soru işareti, ödenecek bonservis bedeli.

1998 yılında henüz 9 yaşında alt yapıda futbola başlayan Josef Souza, Vasco da Gama’da büyük bir çıkış yaptı. Kısa sürede, Brezilya’da geniş bir oyuncu izleme ağı bulunan Porto’nun dikkatini çekti. Portekiz ekibi, başarılı orta saha oyuncusunu 2010-2011 sezonunda kadrosuna kattı. Ancak buradaki orta saha rekabetinde kendini gösteremedi. Guarin, Moutinho, Fernando, Castro ve Belluschi gibi isimlerin gölgesinde kaldı. Ardından ülkesine, Gremio ile dönüş yaptı. Burada tekrar yükselişe geçen Souza, Galatasaray ve son olarak Beşiktaş’ın gündemine gelen stoper Rhodolfo ile takas edilerek Sao Paulo’ya geçti.

Markajda çok etkili

26 yaşındaki oyuncu, savunma özellikleri yüksek olan bir orta saha görümünde. Top çalma becerisi yüksek, ikili mücadelelerde oldukça başarılı. Geçtiğimiz sezon girdiği ikili mücadelelerin yüzde 60’ını kazanan taraf oldu. Bunun yanı sıra adam adama markajda da rakibini bunaltacak kadar etkili. Ayrıca uzaktan şut konusunda da başarılı. Tarz olarak kendisini Mehmet Topal’a benzetebiliriz.

Pasların yüzde 85’i isabetli

Josef Souza’nın dikkat çeken bir diğer istatistiği isabetli pasları. Bu alanda yüzde 85’lik isabet oranıyla Brezilya Serie A’da üst sıralarda yer alan bir oyuncu. Ancak bu pasların çoğu kısa. Yani takımı pozisyona sokacak nitelikte toplar atmıyor. Kullandığı 1161 pasın sadece yüzde 7’si uzun top şeklindeydi. Souza’nın olumsuz görülebilecek yanları ise oynadığı bölge için yeteri kadar agresif olmaması ve rakip ceza sahasına fazla yaklaşmaması. Ayrıca bu transfer için ödenecek olan 8 milyon Euro’nun da yüksek olduğu görüşündeyim.

Haberin Devamı
YORUM YAZ