MENÜ

Arda Kardeşler için olay yorum: Farklı skor hatalarını kamufle etti

Trendyol Süper Lig'de 35. hafta karşılaşmaları sona erdi. Şampiyonlar mücadelesi veren takımlardan Galatasaray, Sivasspor'u 6-1 ile geçerken Fenerbahçe ise deplasmanda Konyaspor ile golsüz berabere kaldı. Bu iki kritik maçın ve ligde oynanan diğer tüm karşılaşmaların hakem performanslarını Deniz Çoban analiz etti. İşte detaylar...

Arda Kardeşler için olay yorum: Farklı skor hatalarını kamufle etti

Bu hafta oynanan maçların ardından, ligin düşme hattı, şampiyonluk yarışından daha karmaşık hale geldi. Kalan haftalar çok daha çekişmeli ve tartışmalı maçlara gebe. Bu hafta oynanan ve alt sıralardaki tüm takımları ilgilendiren Gaziantep FK-Hatayspor maçına “yabancı VAR” görevlendirilmemesi tartışma konusu oldu. Maçta yaşanan önemli VAR hatası da üstüne gelince tartışmalar arttı.

Haberin Devamı

Alper Ulusoy Halil Umut Meler’in ekibinde yer alarak EURO 2024’e VAR hakemi olarak davet edilmişti. Belli ki Alper Ulusoy ile birlikte hakem ekibi, turnuva hazırlığı yapsın istenilmiş. Niyette şüphem yok ama gereksiz tartışmalara da mahal vermemek gerekir. Böylesi kritik haftalarda MHK’nin daha etraflıca düşünmesi ve risk almaması daha doğru olur. Son üç hafta kılı kırk yarmakta fayda var...

Haftanın Hakemi: Mert Güzenge
Haftanın Hayal Kırıklığı: Halil Umut Meler

Galatasaray-Sivasspor: Arda Kardeşler

Son haftaların başarılı ismi Arda Kardeşler, bu maçta kritik hatalara imza attı. Fakat farklı skorla biten maç onun hatalarını kamufle etti. Hatalı kararlar sonucu etkilemedi.

33’de Icardi’nin rakip ceza sahasında yerde kaldığı pozisyonda penaltı kararı verilmesi gerekirdi ancak hakem maçı devam ettirdi.

Haberin Devamı

81’de Icardi’nin attığı gol, kaleciye faul yaptığı gerekçesiyle iptal edildi. Icardi topu çalarken top kalecinin kontrolünde değildi. Icardi topu temiz çalmıştı, gol kararı verilmesi gerekirdi.

84’de sarı kartla oynayan Uğur Çiftçi’nin Barış Alper’e yaptığı faulde ikinci sarı kartla oyundan atılması gerekirdi.

Konyaspor-Fenerbahçe: Bahattin Şimşek

Şampiyonluk ve düşme hattını ilgilendiren çok önemli maçta sahaya çıkan hakem ekibi kritik ve zor bir pozisyonla karşılaşmadılar. Ancak teknik ve disiplin olarak hataları oldu. Bahattin Şimşek, açık taçları ters verdi, kornere çıkanlara aut kararı verdi.

Her şeyden önce sahada futbol oynanmadı. Konyaspor zaman geçirme gayretindeydi. Konyaspor kalecisi kendisine gelen her topu ortalama 30-35 saniyede oyuna sokarken hakem gerekli önlemi alamadı. Kaybolan zamanı da maç sonuna eklerken cimri davrandı.

Arda Kardeşler için olay yorum: Farklı skor hatalarını kamufle etti

32.dakikada Ferdi’nin Ahmet Oğuz’a yaptığı faulü atladı. Buna sinirlenen Ahmet Oğuz da Ferdi’ye rövanş faul yaparak, cezasını kendisi kesmeye çalıştı. Ferdi’ye yaptığı hamle sınırları zorlasa da Ahmet’e çıkan sarı kartın doğru olduğu fikrindeyim. Kırmızı kart için “acımasızlık ve gaddarlık” olması gerekir. Ben bu hamlede bir “acımasızlık, gaddarlık” göremedim.

Haberin Devamı

Son saniyelerde Konyaspor’un golünün ofsayt gerekçesiyle iptali doğruydu ancak bu kadar açık ofsaytı sahada yardımcı hakemin atlamaması gerekirdi.

Beşiktaş-Çaykur Rizespor: Ali Şansalan

Ali Şansalan son haftaların başarılı isimlerinden. Bu hafta sonuca tesir edecek hata yapmasa da karar standardı vasatın altındaydı. Bazı hatalı kart değerlendirmeleri oldu. Özellikle Necip birkaç kez sarı kartı hak etse de kartına başvurmadı.

10.dakikada Semih’in golünden önce top oyun alanının dışından çevrildiği için iptal kararı doğruydu. 45+2’de Alikulov/Muleka mücadelesinde Beşiktaşlılar penaltı beklediler. Alikulov topa temas etmeyi başarmış görünüyor. Bence hakemin devam kararı doğruydu.

Arda Kardeşler için olay yorum: Farklı skor hatalarını kamufle etti

84.dakikada Beşiktaş hücumunda top ceza sahası içinde, Rizesporlu Taha Şahin’in başının hizasına kadar kalkan koluyla buluştu. Pozisyon açık bir penaltıydı. Şansalan devam diyerek önemli bir yanlışa imza attı. Beşiktaş’ın son saniyelerde gelen galibiyet golünde, topun tamamı gol çizgisini açık şekilde geçmişti. Hakemler işi VAR’a bırakmadan doğru karar verdiler.

Haberin Devamı

Samsunspor-Trabzonspor: Abdulkadir Bitigen

Maçın hakemi Abdülkadir Bitigen, bazı faul ve kart hataları yaptı. Diğer yandan maç boyu tek bir kritik karar vermek zorunda kaldı. Onda da yanıldı.

11’de Taylan’la Umut’un ceza sahası içindeki mücadelesinde, Samsunspor lehine penaltı düdüğü çaldı. Bence hakemin kararı hatalıydı. Pozisyonda penaltı yoktu. Taylan rakibiyle ikili mücadele sırasında, rakibinin futbol içinde olan temaslarını kullanarak kendisini abartarak yere bıraktı. Hakem de yanılarak penaltı çaldı. Penaltı kararı öncesi, kaleci Uğurcan’ın topu elinden kaçırdığı pozisyonda faul beklentileri oldu. Uğurcan’ı bozan birisi varsa o da kendi arkadaşıydı. Hücum oyuncusunun Uğurcan’a faulü gerektirecek bir hamlesi yoktu.

YARDIMCILARI ZOR SAKİNLEŞTİRDİ

Ankaragücü-Alanyaspor: Emre Kargın

Devre arası Süper Lig’e terfi eden Emre Kargın, bu maçta bence vasat altında kaldı. 52’de Ankaragücü kalecisi Bahadır’ın Ahmet Hassan’a faulünde açık bir penaltıyı atladığını düşünüyorum. 69’da Efkan’ın golü top faul kullanılırken hareketli olduğu gerekçesiyle iptal edildi ancak görüntülere göre top hareketli değildi. Fakat Efkan ofsayt olabilirdi.
90+2’de Alanyaspor lehine çalınan penaltıda hakem yanılmadı.

Haberin Devamı

İstanbulspor-Adana Demirspor: Abdullah Buğra Taşkınsoy

Devre arasında lige terfi eden bir diğer isim Buğra Taşkınsoy için rahat bir maç geçti. Fazla kritik kararlarla karşılaşmadı. Kart ve faul değerlendirmeleri başarılıydı.

Kayserispor-Fatih Karagümrük: Atilla Karaoğlan

Haftanın kritik maçlarından birini başarılıyla tamamladığı fikrindeyim. Bazı kart ve faul hataları olsa da kabul edilebilir seviyede hatalar yaptı. Cılız penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. 84’de Feghouli’nin Eray’a yaptığı kırmızı kartlık ihlali atlamıştı. Bu hata da VAR’ın gözünden kaçmadı ve sonunda doğru bir sarı kart çıkmış oldu.

Arda Kardeşler için olay yorum: Farklı skor hatalarını kamufle etti

Başakşehir-Kasımpaşa: Mert Güzenge

Maçın hakemi Mert Güzenge kusursuza yakın bir maç çıkarttı. Son düdüğü çaldığında arkasında tartışılacak bir kitik karar yoktu. Belki göstermediği br-iki sarı kart eleştirilebilir. Onlar da maçın gidişatını etkileyecek kararlar değildi.

Gaziantep FK-Hatayspor: Halil Umut Meler

Haftanın en önemli maçına atanan en kaliteli hakem ekibimizin, önemli hatalarla bir maçı tamamladığı fikrindeyim. VAR’la birlikte ülkemizi EURO 2024’de temsil edecek olan ekibimiz, bu maçtaki gibi bir performansı Almanya’da sergileyecek olsalar, ertesi gün ülkeye dönmek zorunda kalırlar.

81’de Hatayspor hücumunda kaleye atılan şut, ceza sahası içinde Fernandes’in açık kolundan sekti. Bu net bir penaltıydıydı. Hakem göremedi, VAR’da sessiz kaldı. Önemli bir yanlışa imza atılmış oldu.

Bu pozisyondan hemen bir dakika sonra Gradel ceza sahasında yerde kaldı. Hakem Meler önce ceza sahası dışında faul kararı verdi, sonra oyuncuların ayak izine bakarak penaltı kararı verdi. Ayak izinden yer tespitini bir yana bırakıyorum ama bence pozisyonda bir faul yoktu. Bu penaltıda hatalı bir penaltı oldu.

Antalyaspor-Pendikspor: Tugay Kaan Numanoğlu

Haftanın önemli maçlarından birini bence kritik bir hatalı karar vermeden tamamladı. 11’de Antalyaspor atağında Emre’nin şutunu ceza sahası içinde Ndiaye eliyle engelledi. Hakem bu açık penaltıyı atlamadı. 43’de Buksa’nın Welinton’a faulü sınırları zorlasa da bence sarı kart yeterliydi. Hakem taktirine itiraz edemem.

71’de Van De Streek’in Emre’ye faulü kırmızı kart gerektiriyordu. Hakem pozisyonu atlasa da VAR atlamadı ve Antalyasporlu oyuncuya doğru bir kırmızı kart çıktı.

Arda Kardeşler için olay yorum: Farklı skor hatalarını kamufle etti

YORUM YAZ