Betül Dünya şampiyonunu yendi

Satrançta ilk kadın büyükustamız Betül Cemre Yıldız, Rusya'da Dünya Kadınlar Şampiyonu Büyükusta Hou Yifan'ı yenip, kariyerine yeni bir halka ekledi.

Betül Dünya şampiyonunu yendi

Satrançta ilk kadın büyükustamız (WGM) Betül Cemre Yıldız, dün Rusya’da tarih yazdı. 21 yaşındaki milli sporcumuz Kazan kentinde devam eden FIDE Kadınlar Grand Prix’sinin ikinci turunda Dünya Kadınlar Şampiyonu büyükusta (GM) Hou Yifan’ı yenip, kariyerinde bir ilki daha başardı. Yıldız, 34 hamlede rakibini yenerek turnuvanın şanslı isimleri arasına girdi. 9 ülkeden 12 sporcunun yer aldığı turnuvada Betül Cemre Yıldız Dünya Şampiyonu Yifan’ın yanı sıra, Alexandra Kosteniuk, Antoaneta Stefanova, Anna Muzychuk, Humpy Koneru, Flina Danielian, Tittiana Kosintseve, Alisa Galliamova, Viktorija Cmilyte, Katerina Lahno, Nadezhda Kosintseve gibi bu spor dalının büyükustaları ile mücadele ediyor. 11 yaşında milli takıma seçilen 13 yaşında FIDE ustası olan Betül Cemre Yıldız, 22 yaşında Türk Satrancı’nın ilk kadın Büyükustası oldu.

BETÜL CEMRE YILDIZ KİMDİR?
Türk Satrançı’nın altın kızı Betül Cemre Yıldız, 16.05.1989 yılında Adapazarı’nda doğdu. İzmir Özel Çamlaraltı Koleji’ni burslu okutdu. 9 yaşında satranca başladı. Henüz 11 yaşındayken ülkemizi Olimpiyat’ta temsil eden genç yetenek 4 defa olimpiyatlarda oynadı. 13 yaşında FIDE ustası, 14 yaşında uluslar arası usta oldu. Yaş gruplarına damgası vuran genç sporcu, iki kez dünya üçüncülüğü kürsüsüne çıkıp, bu alandaki ilkleri başaran isim oldu. Bayanlarda Türkiye şampiyonluklarına 11 yaşından itibaren ambargo koyan Betül, bu yoğun tempoya iki üniversite tahsili sığdırdı. 9 Eylül Hukuk Fakültesi ile Açık Öğretim İktisat Fakültesi’ni de kayıpsız bitirerek, avukatlık mesleğine adım attı. İzmir Balçova’da adına açılan satranç merkezinde minik şampiyonlar yetiştiren Betül Cemre Yıldız’ın adı bu spor dalı ile anılır oldu.

Haberin Devamı
YORUM YAZ